Indiai citromfű
Hatóanyagok: illóolajok (citrál, citronellál, geraniol, linalool, citronellol, eugenol, nerol, kariofillén, nérol), triterpének, flavonoidok, keserűanyag, fenolkarbonsavak, cserzőanyag, nyák, kávésav, klorogénsav
Az indiai citromfű elsősorban Ázsiában közismert és kedvelt fűszer- és gyógynövény. Egy nagyon finom, antibakteriális hatású növény, amely gyulladáscsökkentő, nyugtató, vírus- és gombaellenes hatásáról ismert, de kiváló vizelethajtó, görcsoldó és javítja a vérkeringést is.
A tea fogyasztása és elkészítése
Naponta kétszer-háromszor, napközben érdemes 1 bögre (400-500ml) teát elfogyasztani. Szánd rá az időt, megéri. Lassan kortyold a teát, hagyd hogy a kellemes aromák átjárják érzékeidet. A teakeverék főzetének kellemes, harmonikus íze van, nem lesz nehéz megszeretned.
Ahhoz, hogy a hatóanyagok beépüljenek a szervezetedbe és kifejtsék a hatásukat, 2 hét rendszeres fogyasztásra van szükség. Ez személyenként eltérhet, van olyan akinél hamarabb, de előfordulhat, hogy ennél hosszabb rendszeres fogyasztás is kell ahhoz, hogy észrevegye a változásokat. Sőt olyan is volt, hogy valaki akkor kezdte értékelni a teát amikor abbahagyta az ivását. Mennyi ideig lehet inni a teát?
Általános szabály, hogy 2 hónap rendszeres fogyasztás után tartsunk 2 hét szünetet a tea ivásában mielőtt folytatjuk.
A tea elkészítése
Forralj vizet vízmelegítőben, vagy tűzhelyen (csak ne a mikróban), és miután felforrt, hagyd hűlni kicsit. Az ideális teavíz hőmérséklete az Változókori Teakeverékek esetében kb. 80℃. Ettől nem kell megijedni, nyilván senki sem mászkál hőmérővel a zsebében egész nap, nincs is rá szükség. Ha forrás után elzárod, kikapcsolod a hőforrást, és utána kezded el összerakni a teát, éppen 80℃-ra fog hűlni a víz, mire elkezdheted a teakeverékre önteni :)
Egy bögre (500 ml) tea elkészítéséhez elegendő egy púpozott teáskanál teafű (2,5-3g) használata. A teafű adag növelésével nem érhetünk el látványosan jobb hatást, mivel a növények szinergiája miatt a keverék hatékonysága az egy komponensű teákhoz képest hatványozottabb, ezért a javasolt mennyiseg túllépése szükségtelen.
A teakeveréket helyezd egy teaszűrőbe (lehet papírfilter, teatojás, vagy egyéb teaszűrő), majd lassan öntsd át rajta a mefelelő hőmérsékletűre hűlt teavizet. A tea természetesen is finom, de ha édesíteni akarod, lehetőleg használj mézet. Ha kész, rakj rá egy fedőt, így sem a hő, sem a természetes aromák nem szöknek el idő előtt, és várj 10-15 percet mielőtt fogyasztani kezded.