A sörélesztő-pehely tápanyag tartalma
1 evőkanál (15 g) sörélesztő pehely az következő tápértékkel bír: 58 kcal, 8g fehérje, 3g rost, 6g szénhidrát, 0 g zsír. Mikroanyagok tekintetében így néz ki egy kanál: 31mg szelén, 0,8mg riboflavin, 0,6mg tiamin, 5mg niacin, 0.5mg réz, 0,4mg B-vitamin, 317mg kálium, 30 mikrogramm folsav. És ez a mennyiség csupán egy evőkanálban van, tehát 15g-ra és nem 100g-ra vetített értékek! Fontos megemlíteni, hogy ezek a tápanyagok aminosavhoz kötve vannak jelen, ami a szervezet által legjobban hasznosítható forma. Magasan jobb hasznosulást jelent, mint amit étrend-kiegészítőktől remélhetsz.
Térjünk vissza kicsit a sörélesztő fehérjetartalmára. Mint látod, több mint 50%-os aránnyal extrém magas fehérjetartalmú élelmiszernek számít. Protein összetétele tartalmazza azokat az aminosavakat, melyeket a szervezet csak külső forrásból tud magához venni. A képet tovább javítja, hogy tartalmaz egy fehérjék hasznosulását segítő anyagot, a nukleinsavakat is. Összességében egy remek komplex összetételű fehérjeforrás, ami mindenki számára hasznos, és kifejezetten ajánlott tökéletes azoknak, akik növényi étrenden vannak.
A sörélesztő egészségügyi hatásai
A sörélesztővel folytatott kísérletek több mint 100 éves múltra tekintenek vissza. Ugyan az első maghatározó eredményt csak legendaként tartják számon. A történet szerint az 1800-as évek végén ugyanis egy német vegyész foglalkozott vele és rákos feleségén kísérletezett nagy dózisú sörélesztővel. A feleség csodával határos módon meggyógyult, de mindezt csak évtizedek múlva jegyezték fel, így hitelessége megkérdőjelezhető. Azonban az elmúlt évtizedekben számos alaposan dokumentált tanulmány támasztotta alá kivételes hatásait. Vegyük sorra ezeket.
Erősíti az immunrendszert
Egereken végzett kutatás (1) bebizonyította a sörélesztő-kivonat erős gyulladáscsökkentő képességét. Magas szeléntartalma is ezt a hatást támasztja elő, hiszen a szelénnek erős antioxidáns hatást tulajdonítanak. A sörélesztő pehely két kanálja fedezi a teljes napi szelénszükségletet.
Erős szövetregeneráló képesség
Mint teljes értékű B-vitamin forrás elősegíti a szövetek gyors regenerálódását. Rendszeres fogyasztása egészségessé teszi a hajszálakat, rugalmassá a bőrt. De sokak számára a legfontosabb, hogy erősíti az izmokat is.
Vércukorszint-csökkentő hatás
Krómtartalmának köszönhetően elősegíti a cukorbetegek vércukorszint csökkenését és segít az inzulin hatékonyabb felhasználását. Testsúlycsökkentő diétákban is hasznos, mivel a króm szabályozza az éhséget.
Erősíti a látást
A sörélesztő gazdag a szem egészségével összefüggésbe hozott tápanyagokban. (2 , 3) Ilyen a tiamin és a riboflavin, melyek hiánya elősegíti a látóideg károsodását, vagy a szaruhártya elvékonyodását. Továbbá a benne található antioxidánsok a szemet károsító szabadgyökök megkötését is végzik.
Megakadályozza a migrén kialakulását
Egy kutatásban betegeket 6 hónapig magas riboflavin tartalmú sörélesztő-kivonattal kezeltek. A résztvevők 64%-os migrén csökkenését dokumentálták. (4)
Hozzájárul az agy egészségéhez
A sörélesztő a B-vitaminok teljes családját tartalmazza, ami számos szempontból fontos, de különösen az agy egészségéért. A folsav például az agy gyermekkori fejlődésében játszik szerepel. A tiamin pedig az olyan kognitív deficitek megelőzésében játszik szerepet, mint az Alzheimer-kór.
Segíti az emésztést és megakadályozza a hasmenést
Mivel a sörélesztő egyfajta probiotikum, elősegíti a bélflóra egészségét és a tápanyagok hatékony felszívódását. Több kutatás készült már a sörélesztő és az emésztés hatásáról. Ezek azt derítették ki, hogy leginkább a hasmenés kezelésére, valamint a bélburok gyulladásának megelőzésére kiváló, de sok esetben segített az irritábilis bél szindróma és más emésztőrendszeri problémák kezelésében is. (5)
Megakadályozza a vérszegénységet
Az egészséges vörösvérsejtek hiánya olyan anémiás tüneteket okoz, mint a gyengeség, légszomj, a haj, a bőr és körmök károsodása…A sörélesztő tápanyagösszetétele támogatja a vas metabolizmusát és felszívódását, ez pedig elengedhetetlen vérszegénység megelőzéséhez. Szakértők szerint napi 2 evőkanál sörélesztő pehely képes ezen tápanyagok egészét biztosítani a szervezet számára.
A lehetséges mellékhatásokról szót kell ejteni. Viszonylag gyakori mellékhatásaként a puffadást tekintjük. Ennek mértéke egyénfüggő. Van akinél egyáltalán nem jelentkezik, de 10-ből 1 emberben erős gázképzési folyamatokat vált ki. Habár a sörélesztő általában biztonságosnak tekintett alapanyag egyes esetekben korlátozni vagy tiltani kell használatát. Crohn-betegség esetén csak kis mennyiségekben engedélyezett és orvosi felügyelet mellett szabad fogyasztani legyengült immunrendszer, előrehaladott diabétesz, vagy élesztő allergia esetén. Egyes antidepresszáns, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel reakcióba léphet, így ilyen esetben megelőző orvosi tanácsot kell kérni. Mivel ezen a téren nincsenek klinikai vizsgálatok, terhesség és szoptatás esetén sem javasolt.
Felhasználás: levesek, szószok, szendvicsek, tészták, főzelékek, müzlik ízesítéséhez. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve ízletes, finom krémként pirítósra kenhető.
Származási hely: Franciaország
Tárolás: száraz, hűvös helyen