300 db
ACEROLA
A már ismert gyümölcsök közül kétségkívül az acerola tartalmazza a legtöbb C-vitamint. A vízben oldódó C-vitamin nem tud szervezetünkben elraktározódni, ezért ezt naponta pótolnunk kell.
A természetes C-vitamint tartalmazó étrendkiegészítő acerola kapszula nemcsak az optimális, hanem a megnövekedett C-vitamin szükségletet is fedezi erős megterhelés vagy legyengült szervezet esetén. A 400 mg acerola koncentrátumot és 100 mg C-vitamint tartalmazó kapszulából napi 1-2 szem már elegendő.
Az acerola vagy barbadoszi cseresznye (Malpighia glabra, cereso, escobillo, health tree, Puerto Rican cherry) mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa, amely nagy mennyiségű, 1-2 cm átmérőjű, piros gyümölcsöt terem; ezek puhák, lédúsak, kellemes zamatúak. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában.
A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5%) tartalmaz C-vitamint (több mint 50-szerese a narancs C-vitamin tartalmának); ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. Ezen kívül sok káliumot, magnéziumot és A-vitamint is tartalmaz.
A brazilok a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használták. Egy maroknyi friss acerola vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé, naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhast.
Manapság az acerolából C-vitamin tablettákat és bőrápoló szereket készítenek, de jó hatású a vérszegénység, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, reuma és tbc. fertőzés esetében is.
Szerző/Forrás: Dr. Bálint György
Napi adagolása: 1 kapszula
Hatóanyagok |
Mennyiség/napi adag (1 kapszula) |
RDA % |
Acerola por |
400 mg |
** |
C-vitamin |
100 mg |
125% |
RDA*: felnőttek számára javasolt napi bevitel |